Pasta con fagioli


Babszószos tészta

Az eredeti pasta e fagioli az olasz konyhában ritkán előforduló levesszerű ételek egyike, tulajdonképpen sűrű, tésztás-paradicsomos bableves. Ezt gondoltam újra „olaszosabbra” azzal, hogy paradicsomos babszószt készítettem a szokásosan vízben megfőzött tésztához. 

Mivel a paradicsom és a bab konzervből volt, a szósz főzési ideje alatt a tészta főzővize is felforrt és a tészta is majdnem megfőtt, tehát az időzítés kiváló volt.

Hozzávalók (3-4 főre): 
3 gerezd fokhagyma 
1 doboz (kb. 400 grammos) hámozott paradicsom-konzerv  
1 csipet kakukkfű, babérlevél, majoranna (mindegyik szárított és őrölt) 
4 szál bazsalikom levelei (ha nincs friss, kb. 1 evőkanál szárított őrölt bazsalikom) 
3 kis doboz (3x140gramm) fagioli borlotti konzerv (a bab és a paradicsom nagyjából azonos súlyú)
300-400 gramm kagylótészta (személyenként 100 gramm tésztát szokás számolni) 
6-8 evőkanál extra szűz olívaolaj
só 
cukor

A fokhagymát megpucoljuk, szétnyomjuk, 3 evőkanál olajban kis lángon megfuttatjuk egy akkora serpenyőben, amelybe a paradicsom és a bab is belefér. 
Közben kibontjuk a hámozott paradicsom-konzervet, kiborítjuk egy tálba, kivágjuk az egész paradicsomok zöld részét (nem puhul meg főzés közben), kihalásszuk az esetleg bennmaradt héjdarabokat is a léből, és a paradicsomokat keresztben 3-4 felé vágjuk. (Nem kell nagyon apróra vágni, amennyire szétmennek a főzés közben, az pont jó — az olaszok úgy szeretik, ha a paradicsomszósz kicsit darabos.) 
A megfuttatott fokhagymához hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomokat és szószukat, és a fűszereket. Ízlés szerint sózzuk és cukrozzuk, és 5-10 percig főzzük, néhány percig nagy lángon, utána kicsin, amíg be nem sűrűsödik. Közben lecsöpögtetjük a babkonzervet, a már sűrű paradicsomos szószhoz adjuk, és már csak addig hevítjük, amíg a bab jól átforrósodik. 
Ezt a szószt keverjük össze a kifőtt tésztával, hozzáadva még személyenként egy evőkanál olívaolajat. 



Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.