sabato 28 dicembre 2013

Saját pizza

A pizzatészta olyan, mint a kenyértészta, csak olaj is van benne. És az igazán finom pizzatésztába csak grízes avagy rétesliszt kerül. 
Tehát pl. 500 g liszt, 250-280 ml víz (a pontos mennyiség mindig gyúrás közben fog kiderülni), egy kocka élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint), 4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj.
Mindezt szép rugalmasra összegyúrni, és addig pihentetni zárt helyen és nedveskonyharuha alatt, amíg szépen megkel, kb. kétszeresére.
Ekkor begyújtjuk a sütőt, a lehető legmelegebbre. Nem kell félni: a pizzériákban 350 fok feletti hőmérsékleten sütik a pizzát és néhány perc alatt készen van (itt persze a vékonyra kinyújtott pizzáról van szó), tehát ha 250 vagy 270 fokot tud a sütőnk, azt is nyugodtan lehet használni. 
Mialatt a sütő jól bemelegszik (10-15 perc), lisztezett deszkán kinyújtjuk a pizzatésztánkat (a félkilónyi lisztből legalább 2 darab 40 cm átmérőjű pizzának kell kikerekedni, de ha kisebb a formánk, akkor többnek), szép vékony legyen. Nem baj, ha esetleg kiszakad egy kicsit, vissza lehet foldozni :-)
Nyújtás:


 40 cm-es formába nyújtva és felszerelve (paradicsom, vékonyra vágott hagyma,  sajtdarabok):


Kisütve:


Nem, nem a D. keze kicsi, hanem a sütőforma nagy (40 cm-es).
Azt beszélik, hogy Szicíliában ez a minimum pizzaméret :-)

Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.