Nem, a fainé nem Fai felesége, hanem csicseriborsó-lisztből készült sós lepény, állaga —legalábbis a belseje— talán az amerikai palacsintáéhoz hasonlít leginkább, az íze pedig teljesen sajátos.
Kimondottan téli étel, étteremben nem kapható és kizárólag elvitelre készítik ugyanazokon a helyeken, ahol pizzát készítenek szintén csak elvitelre.
Nagy tepsikben sütik a kb. 1 cm magas masszát, és amikor készen van, akkor rombusz alakúra vágják és tálcára halmozzák.
Van sima sós, hagymás vagy kolbászos változata. Mi hagymásat ettünk:
Ez eddig az egyetlen étel, amit a helyiek szerint kötelező megborsozni, olyannyira, hogy minden tálca fainéhoz adnak 2-3 kis tasak borsot is.
A recept egyébként állítólag évszázadokkal ezelőtt Genovából származott ide, de az olyan régen volt, hogy azóta már mindenki helyi specialitásként gondol rá.
A receptje egyébként egyszerű (csak nem lehet az utolsó pillanatban hozzáfogni): a csicseriborsó-lisztet háromszoros mennyiségű vízzel kell elkeverni és egy kis olajat is hozzáadni, így pl. 250g liszthez 750ml víz és 150ml olaj (extra szűz olívaolaj) jár (na meg egy kis só), amiket csomómentesen össze kell keverni, és négy órán át lefedve pihentetni. Ezután a sütőt a lehető legmelegebbre kell felfűteni, a masszát kb. 1 cm vastagon belesimítani egy kiolajozott tepsibe, a forró sütőbe tolni és kb. 15 perc alatt készre sütni. Ha hagymát rakunk rá, akkor azt nagyon vékonyra kell szelni és sütőbe tétel előtt a massza tetejére szórni; ugyanez érvényes a kolbászra is (vagy bármire, amit pluszban rá szeretnénk tenni). Akkor jó, ha a felülete jól megpirult (ízlés szerint), a belseje viszont inkább kemény pudingra emlékeztet.
Nessun commento:
Posta un commento
Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.